Deutsche Telekom heeft vorig jaar overwogen een bod te doen op KPN. Een overname zou het Duitse telefonieconcern kunnen helpen zijn aanwezigheid in buurlanden te vergroten.
Dat meldt persbureau Reuters vrijdag op gezag van ingewijden. Of er daadwerkelijk gesprekken zijn geweest tussen de twee ondernemingen, is niet duidelijk.
Deutsche Telekom zou het project in de ijskast hebben gezet om zich te concentreren op de voorgenomen verkoop van zijn belang in het Britse belbedrijf EE aan BT Group. Wanneer die transactie is afgerond, zou KPN mogelijk weer in beeld kunnen komen, aldus een van de anonieme bronnen waarop Reuters zijn berichtgeving baseert.
KPN en Deutsche Telecom wilden tegen persbureau Reuters geen commentaar geven.
Aandelen van Carlos Slim
Als de Duitse telecomgigant KPN over wil nemen, moet het onder meer het belang van 24,8 procent van grootaandeelhouder América Móvil in handen krijgen. De ingewijden van Reuters zien dat niet als een probleem. Het bedrijf van multimiljardair Carlos Slim zag een overnamepoging in 2013 op niets uitlopen, onder meer omdat de Stichting Preferente Aandelen B KPN met het opwerpen van een beschermingswal de plannen tegenhield.
Volgens de bronnen zal Deutsche Telecom overigens wel Nederlands 'nationalisme' moeten zien te overwinnen, en is het overtuigen van diezelfde stichting dat een Duitse eigenaar beter is dan een Mexicaanse een van de uitdagingen.
'Overname KPN onwaarschijnlijk'
Een analist van Bayerische Landesbank denkt echter dat Deutsche Telekom niet uit is op een overname van KPN, omdat het bedrijf vooral acquisities wil doen in groeimarkten in onder meer Oost-Europa.
Bovendien is het onwaarschijnlijk dat Deutsche Telekom te maken wil krijgen met politiek gesteggel bij een overname van KPN. Ook zou de overname waarschijnlijk op bezwaren van toezichthouders stuiten, aldus de analist.
Ook Matthijs van Leijenhorst van Kepler Cheuvreux acht een overnamebod van Deutsche Telekom op KPN onwaarschijnlijk, onder meer omdat dan een groot marktaandeel in Nederland zou ontstaan en onderdelen verkocht zouden moeten worden.
Bovendien draait T-Mobile niet heel goed. Daarom zou Deutsche Telekom mogelijk juist een verkoop van het belang in het Britse belbedrijf EE overwegen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl